KISOKOS

KISOKOS

Miért érdemes átállni a megújuló energiaforrások alkalmazására?

Két legfontosabb érv, mely a megújuló energiaforrások mellett szól a költséghatékonyság, azaz spóroljunk a legtöbbet ahol csak lehet, másrészt a környezetünk megóvása érdekében sem mindegy mikor és mennyien döbbenünk rá, hogy a sárga csekkek ideje lejárt! Most Ön következik…

 

Hogyan kezdjem el, ha energetikai korszerűsítésben gondolkodom?

Még a legegyszerűbb döntéseink előtt is sok esetben mások véleményére is kiváncsiak vagyunk. Egy ilyen fontos kérdésben sem érdemes a saját kútfejünkre hagyatkozni. Dönthet úgy is, hogy pár órás gyors talpalón saját maga néz utána mindennek, de minden esetben célszerű szakértőt hívni, aki felméri az ingatlan energetikai állapotát és hozzáértő szemmel meglátja azokat a lehetőségeket, mely az adott ingatlan esetében a legnagyobb energia megtakarítást eredményezi. Csak ezt követően lehet pontos árajánlatot adni és ez eddig (a legtöbb esetben) még nem kerül túl nagy költségekbe.

 

Napelem, vagy napkollektor? Mi a különbség?

 

A napenergiát két alapvető módon hasznosítjuk. Napelemmel fotovoltaikus, azaz villamos energiát állítunk elő, míg a napkollektorokkal melegvizet tudunk biztosítani. Tehát, ha csak nincs túl nagy melegvíz igényünk, akkor napelemes rendszert célszerű telepíteni, hiszen azzal akár a teljes villamos igényünket kiválthatjuk. Ha pedig a fűtési rendszerünk is villamos, akkor ez az ingatlan GREEN HOME (ZÖLD HÁZ) lett!

További tudnivalók a naplemről ITT!

 

Gáz, vegyes tüzelés vagy hőszivattyús rendszer?

 

A hőszivatyúk ma már a lehető legkényelmesebb és legmegbízhatóbb korszerű fűtésrendszerek a családi házak esetében is. Ipari méretekben már sokkal elterjedtebb, de ma már a technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy a meglévő gépészeti rendszerhez illesszük a korszerű hőszivattyús technológiát. Több féle típus létezik és nagyon nem mindegy a méretezés sem, hogy már a gépészeti munkánkról ne is beszéljünk.

Tudjon meg többet a hőszivattyúkról ITT!

 

Mikor érdemes hőszigetelni?

 

Energetikai szempontból azt kell vizsgálni, hogy a korszerűsítendő ingatlan hőtartása megfelelő-e, vagy sem. Ha elszökik a hő a falakon, a nyílászárókon, a pince szint fölött, vagy éppen a födémnél, akkor feleslegesen fűtünk, még ha a hőt korszerű hőszivattyú állítja is elő. Ne pazaroljunk! Ha az épület hőtartása jó, akkor kisebb méretezésű hőszivattyú is elég, amihez kevesebb napelem panellel is megtermelhetjük a szükséges összes energiát, ami az ott élőknek szükséges.