Napelemadó? Nem az Ön pénztárcáját terheli

Napelemadó? Nem az Ön pénztárcáját terheli

Mi a napelem adó?

A napelem adóként elhíresült környezetvédelmi termékdíj nem más, mint egy 2011 óta tövényben lévő bizonyos termékek után kötelezően befizetendő adónem, mely egyszeri és a forgalmazót terheli.

Idézet a 2011. évi LXXXV. törvényből:

“Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során, illetve azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések, valamint károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen, továbbá elősegítse az európai uniós és a hazai hulladékgazdálkodási szabályozás által hazánk, illetve a piaci szereplők részére meghatározott környezetvédelmi előírások teljesítését”.

összefoglalva, a napelem adó, azaz a környezetvédelmi termékdíj a környezetszennyezés csökkentését szolgálja.

A környezetvédelmi termékdíjköteles termékek a következők:

az akkumulátor;
a csomagolóeszköz, az egyéb csomagolószer (a továbbiakban együtt: csomagolószer);
az egyéb kőolajtermék;
az elektromos, elektronikai berendezés;
a gumiabroncs;
a reklámhordozó papír;
az egyéb műanyag termék;
az egyéb vegyipari termék;
az irodai papír.

Mit jelent a napelem esetében?

A napelem a szórakoztató elektronikai cikkek mellé lett besorolva, az elektromos, elektronikai berendezések közé. Ez azt jelenti, hogy 114 Ft/kg napelem adó (környezetvédelmi termékdíj) terhel minden napelem modult. A leggyakrabban forgalmazott Q-Cells modul 19 kg, tehát napelemenként 2166 Ft a napelem adó.
A napelem adó 2015. január 01-től hatályos, egyszeri, a forgalomba hozáskor a forgalmazót terheli.